NieuweMelkweg

Open Science Hubs Drenthe

De Open Science Hubs Drenthe zijn het outreach- en educatiekanaal van ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radio Astronomie. Bij ASTRON werken slimme sterrenkundigen en talentvolle technici samen om nieuwe telescopen en software te ontwikkelen en om die te gebruiken om de fascinerende wereld van het heelal beter te begrijpen. We doen dat door met radio-ogen te kijken. Dat is begonnen met de schotel in Dwingeloo, later met de veertien telescopen van de Westerbork Radio Synthese Telescoop en tegenwoordig vooral met LOFAR. Hoe we dat doen en wat we zoals ontdekken laten we zien in de Open Science Hubs!

Wat ons drijft

Wat iedereen bij ASTRON drijft is een passie voor wetenschap en techniek. Drenthe is echt niet alleen een provincie van hunebedden en fietspaden. Je vindt er ook op onverwachte plekken high-tech bedrijven en kennisinstellingen. In Drenthe staan de beste radiotelescopen ter wereld, worden extreem snelle computers gebouwd, wordt gerekend met licht. In Drenthe zijn slimme bedrijven waar van alles ontdekt wordt, van elektronica en apps tot nieuwe oplossingen in de zorg. Wij vinden het belangrijk dat die kennis gedeeld wordt, dat de passie van de mensen die in kennisinstellingen en bedrijven werken wordt gedeeld. Want zo worden jullie ook enthousiast voor wetenschap en techniek. Zo durven jullie het ook aan om verder te leren, verder te onderzoeken. Want technologie ontwikkelt zich zo snel dat je er overal mee te maken krijgt, iedere dag...

Waarom Open Science Hubs?

De Open Science Hubs zijn begonnen als een experiment: hoe brengen we de spannende wetenschap en techniek die je in Drenthe vindt op een leuke manier naar een breed publiek? In 2018 hebben Daniëla Mikkers, Marco de Vos en Carina Maas daarvoor de Stichting Open Science Hubs Drenthe opgericht. Ons idee was om in samenwerking met kennisinstellingen zoals ASTRON, een gemeente en lokale ondernemers een aantal kleinschalige wetenschapscentra te realiseren. Steeds met een duidelijk thema en gericht op kinderen en volwassenen, op mensen uit de regio en toeristen. Dat is gelukt! Eerst werd de Melkweg geopend aan de Brink in Dwingeloo, met films en animaties, kleine experimenten en het model van de Dwingeloo telescoop. De expositie is in de loop van de tijd steeds uitgebreid en aangepast. Individuele bezoekers en schoolklassen waren enthousiast. Inmiddels is de Melkweg verhuisd naar het Huis van Drenthe, met ruimere openingstijden en meer mogelijkheden voor groepsbezoeken. In 2024 wordt de Oerknal in gebruik genomen in het Hallenhuus in Exloo. Daar gaan toeristen en brugklassers ontdekken hoe sterrenkundige ontdekkingen worden gedaan en hoe je zo’n ingewikkeld apparaat als LOFAR laat werken. Inmiddels heeft ASTRON de Open Science Hubs geadopteerd als haar educatie en outreach kanaal. Dat betekent dat de Stichting Open Science Hubs zijn doel heeft bereikt en overbodig is geworden. Jullie zijn en blijven van harte welkom in de Melkweg in Dwingeloo, het Melkwegpad bij de Westerbork sterrenwacht en de Oerknal in Exloo bij het centrum van LOFAR. Kom ontdekken hoe het heelal eruit ziet met radio-ogen en hoe techniek en slimme software samenwerken om steeds verder terug te kijken in de tijd.