Open Science Hubs Drenthe

Even voorstellen: het team achter Open Science Hubs Drenthe. Wat vinden zij nu tof en waarom hebben ze Open Science Hubs opgericht?

Wat ons drijft

Wat ons drijft is een passie voor wetenschap en techniek. Drenthe is echt niet alleen een provincie van hunebedden en fietspaden. Je vindt er ook op onverwachte plekken high-tech bedrijven en kennisinstellingen.

In Drenthe staan de beste radiotelescopen ter wereld, worden extreem snelle computers gebouwd, wordt gerekend met licht. In Drenthe wordt slim nagedacht over biodiversiteit, over nieuwe manieren om met de natuur om te gaan. In Drenthe zijn slimme bedrijven waar van alles ontdekt wordt, van elektronica en apps tot nieuwe oplossingen in de zorg.

Wij vinden het belangrijk dat die kennis gedeeld wordt, dat de passie van de mensen die in kennisinstellingen en bedrijven werken wordt gedeeld. Want zo worden jullie ook enthousiast voor wetenschap en techniek. Zo durven jullie het ook aan om verder te leren, verder te onderzoeken. Want technologie ontwikkelt zich zo snel dat je er overal mee te maken krijgt, iedere dag...

Wie we zijn

Daniëla Mikkers

Als kind keek ik al gefascineerd naar de sterrenhemel…. En hoe meer ik leerde, hoe meer ik inzag wat ik allemaal nog niet wist. Nog steeds kraken mijn hersenen vaak van alle slimme dingen die mijn collega’s onderzoeken en verbaas ik me over afstanden en hoeveelheden. Ik vind het geweldig te ontdekken waarom het oplossen van wetenschappelijke, moeilijke vragen belangrijk kan zijn voor ons leven hier en nu. We komen elke dag, vaak onbewust, in aanraking met technologie die ontwikkeld is vanuit zo’n moeilijk vraagstuk. Maar wat inmiddels dus een voor ons vaak dagelijkse, soms simpele, oplossing is geworden. Ik vind het leuk te zien of jouw brein ook zo kraakt soms, of je de technologische snufjes herkent en of jij mee gaat denken naar de toekomst toe…

Marco de Vos

Als student sterrenkunde keek ik voor het eerst met radio-ogen naar het heelal door de Dwingeloo telescoop op stofschillen rond sterren te richten. Ik blijf het fascinerend vinden hoe we van alles kunnen ontdekken over het heelal terwijl we er niet bij kunnen. Het enige dat we hebben is straling die we opvangen: licht dat we ook met onze ogen kunnen zien, onzichtbare radiostraling die we alleen dankzij technologie kunnen meten. Ik vind het belangrijk om die kennis en technologie te delen. Niet alleen omdat het interessant is, maar ook omdat het goed is dat we ons realiseren dat onze aarde maar een heel klein planeetje in een heel groot heelal is.

Carina Maas-Olij

Als dochter van een melkboer zag ik mijn vader iedere dag hard werken voor zijn klanten. Ik droomde toen al stiekem weg van spannender dingen: ik wilde graag de eerste vrouw op de Maan worden, als astronaut de ruimte verkennen! Maar ja, dat lukt bijna niemand, toch?! Aan de andere kant: als je het niet probeert lukt het je zeker niet! Dus ik ging gewoon Sterrenkunde studeren, en tijdens mijn studie heb ik met de telescoop in Dwingeloo onderzoek gedaan aan De Melkweg. Ik ben de ruimte nog niet in geweest, maar wat niet is kan nog komen… toch ;-) Inmiddels heb ik een geweldig bedrijf, waar veel slimme mensen van alles doen met ruimtevaartdata (gegevens die uit satellieten komen enzo). Ik vind het belangrijk dat je blijft geloven dat je dat kunt bereiken wat je heel erg graag wilt, go for it!