Beleef Oerknal en Oerlandschap in Exloo

In De Oerknal kijk je straks naar het begin van het heelal, het moment dat sterren en sterrenstelsels gevormd werden. Hoe zag het heelal er toen uit en wat is er daarna allemaal gebeurd? Reis mee door de tijd… Maar je kijkt ook naar de geschiedenis van het landschap rond de Drentse Aa, hoe mensen het veranderd hebben, hoe de natuur weer terugkomt in het gebied. En je ontdekt wat slimme software en computers daar allemaal mee te maken hebben! We houden je op de hoogte.

De Oerknal is nog niet klaar… Maar straks kun je hier leuke proefjes doen en leer je het verschil tussen de tijd in het heelal en de tijd dat wij mensen hier op aarde rondlopen! Een soort van tijdreizen dus.

In het Hunzedal combineren we natuur en wetenschap. Midden in het meanderende landschap liggen de antennes van de LOFAR telescoop. In de Open Science Hub in Exloo laten we het unieke karakter zien van de wetenschap en techniek van LOFAR, het landschap van het Hunzedal en de manier waarop we samen optrekken in dit gebied. Want samenwerking tussen partijen met heel verschillende missies en visies leidt hier tot creatieve oplossingen!

Met LOFAR kijken we heel ver terug in de tijd, naar het moment dat sterren en sterrenstelsels gevormd werden. We hebben de open science hub in Exloo daarom De Oerknal genoemd. In De Oerknal ontdek hoe het heelal echt enorm veel ouder is dan de aarde. Maar ook hoe het landschap in Drenthe zich sinds de oertijd heeft ontwikkeld. Je ontdekt waar de LOFAR telescoop naar kijkt in het verre heelal, maar ook wat je nu allemaal aan biodiversiteit in het Hunzedal kunt zien. Je zoekt naar zonnestormen en ruimteweer, maar je ziet ook hoe waterberging in het landschap werkt.

De Oerknal is een samenwerking van o.a. de Gemeente Borger-Odoorn, de Dorpsraad Exloo, ASTRON, Het Drents Landschap en de LOFAR Tafel.

Nog even! De Oerknal is bijna klaar. Daarna kom je me ook tegen in Exloo!

  • Binnenkort
  • in Exloo

De Oerknal gaat binnenkort open.