oerknal-1

Beleef Oerknal en Oerlandschap in Exloo

In De Oerknal kijk je straks naar het begin van het heelal, het moment dat sterren en sterrenstelsels gevormd werden. Hoe zag het heelal er toen uit en wat is er daarna allemaal gebeurd? Reis mee door de tijd… Maar je kijkt ook naar de geschiedenis van het landschap rond de Drentse Aa, hoe mensen het veranderd hebben, hoe de natuur weer terugkomt in het gebied. En je ontdekt wat slimme software en computers daar allemaal mee te maken hebben! We houden je op de hoogte.

In de Oerknal ga je straks op reis door de tijd. Onderweg moet je allerlei raadsels oplossen. Hoe weten we nou eigenlijk waar we in dat grote heelal zitten? Hoe speuren we met de LOFAR telescoop naar het moment dat de eerste sterren gevormd werden? En: hoe gaat het verder met het universum? Als je alle raadsels hebt opgelost ben je klaar om met je VR-bril op door de tijd te wandelen!

We zijn hard aan het werk om de Oerknal te bouwen. Vanaf september 2022 gaan we met schoolklassen experimenteren. Zo zorgen we ervoor dat de Oerknal echt een oer-geweldige belevenis wordt! Wanneer de Open Science Hub klaar is, kunnen schoolklassen er een programma draaien. Maar ook als je gewoon in de buurt bent, ben je van harte welkom.

Als je even wilt bijkomen van alle spannende techniek, dan kun je ook gaan wandelen door het LOFAR-gebied, waar telescopen en landschap prima met elkaar samen blijken te gaan. De LOFAR gidsen leiden je graag rond, en er is ook een ASTRON-puzzelroute.

De Oerknal wordt ontwikkeld in samenwerking met ASTRON en de gemeente Borger-Odoorn met een subsidie uit de RegioDeal Zuid- en Oost Drenthe.

Durf je door de tijd te reizen? Kom me dan binnenkort opzoeken in De Oerknal in Exloo!

oerknal-intro
  • Hoofdstraat 50
  • 7875AD Exloo
  • info@opensciencedrenthe.nl
  • 085-8770018

De Oerknal gaat binnenkort open.