Reis door De Melkweg in Dwingeloo

In De Melkweg ontdek je wat je ziet met radio-ogen. Je loopt met grote stappen door de geschiedenis van de radiosterrenkunde, waarom is Nederland zo belangrijk daarin geworden? Je ontmoet astronomen, experts en ondernemers. Je ontdekt waarin radiogolven verschillen van (zichtbaar) licht. Ontdek “onze” plek in De Melkweg en ga de strijd aan in de radio-battle.

Aan de rand van het Dwingelerveld staat een radio telescoop. ASTRON, het Nederlands instituut voor radio astronomie bestudeert met deze telescoop al sinds 1956 het heelal. In de Open Science Hub in Dwingeloo laten we de spannende wetenschap en techniek van ASTRON op een toegankelijke manier zien. Je maakt kennis met de geschiedenis van de radiosterrenkunde, met de techniek van radiotelescopen en natuurlijk met gaswolken, pulsars en zwarte gaten!

Met radiostraling zijn we er voor het eerst achter gekomen wat onze plek in De Melkweg is. Daarom heet de Open Science Hub “De Melkweg.” Je ontdekt er wat radiogolven zijn en waarom je radioastronomie zo goed in Nederland kun doen. Je komt er achter wat je allemaal zou zien als je radio-ogen zou hebben. Je ontmoet enthousiaste sterrenkundigen. Je richt het model van de Dwingeloo Radio Telescoop op hemellichamen en ontdekt wat er allemaal in het heelal te vinden is.

In De Melkweg combineren we filmpjes, proefjes en spelletjes. Want je ontdekt het meeste door zelf dingen te doen!

De Open Science Hub in Dwingeloo is ingericht in de voormalige bibliotheek aan de Brink 4b in Dwingeloo en is een initiatief van ASTRON, de gemeente Westerveld en de Stichting Open Science Hubs Drenthe. Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Dwingeloo woont bij ons in en regelt de toegang voor individuele bezoekers. De toegang is gratis, maar we stellen een gift op prijs om te kunnen blijven ontwikkelen en vernieuwen. We ontvangen ook graag groepen en schoolklassen, neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier. NB: Aan een groepsbezoek zijn wel kosten verbonden.

Heb je gezien hoe leuk De Melkweg is? Kom je ook langs? Dan doen we samen de radio battle!

  • Brink 4B
  • 7991CG Dwingelo
  • +31858770018

Dinsdag t/m Zaterdag 10:00-13:00 (Reserveren kan maar hoeft niet).