Newsitem1-OSH-Opening-Knop2

Eerste Open Science Hub geopend in Dwingeloo

Op 17 mei is de eerste Open Science Hub in Drenthe geopend. In “de Melkweg” ontdekken bezoekers hoe het heelal eruit ziet als je kijkt met radio-ogen.

May 19, 2019 12:00

Met de Open Science Hub in Dwingeloo geeft ASTRON een kijkje achter de schermen van de radiosterrenkunde. De wereld van wetenschap en techniek wordt zo dichter bij schoolkinderen en toeristen gebracht.

Deze eerste Open Science Hub is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen ASTRON en de gemeente Westerveld. Rabobank Het Drentse Land en het Ondernemersfonds Westerveld hebben financieel bijgedragen. De hub is gevestigd in de vroegere bibliotheek van Dwingeloo, aan de Brink. Het thema van deze hub is: de Melkweg. De opening werd gedaan door voormalig astronaut André Kuipers en de Westerveldse burgemeester Jager.

André Kuipers gaf eerst een kindercollege voor de Dwingelse schoolkinderen over zijn ruimte-ervaringen, waarna het tijd was voor de openingshandeling. Na een enthousiast openingswoord van burgemeester Rikus Jager, bekende André Kuipers dat hij eigenlijk nog niet zoveel van radioastronomie weet. Gelukkig kreeg hij hulp van twee handige kinderen die hem hielpen de Dwingeloo telescoop te richten op het melkwegstelsel Dwingeloo 1. Daar is vervolgens een foto van alle kinderen op de Brink heen gestuurd om te laten weten dat de Open Science Hub "De Melkweg" in Dwingeloo op Aarde vanaf nu is geopend. In principe duurt het 10 miljoen jaar voordat het bericht daar aan komt, maar wie weet wat er onderweg gebeurt, want de kinderen hebben erg hun best gedaan om op te vallen.